Hírek : A napfény íze: megkezdődött az eperszüret |
A napfény íze: megkezdődött az eperszüret
2009.05.14. 10:34
A sok napsütésnek hála beérett a szabad földi eper is Somogyban. Kiskorpádon a Kerti-birtokon kedden délelőtt kezdték el felszedni a gyümölcsöt.
Eddig cseresznyével, meggyel, szilvával, almával és dióval foglalkoztunk – mondta Kerti Norbert –, eperből ez az első évünk. Huszonnyolcezer tövet telepítettünk, az idén talán ötven mázsát tudunk róluk szüretelni. Jövőre, remélhetőleg, már kétszer-háromszor ennyit.
Somogyban a Csököly környéki falvak első számú gyümölcse az eper: a homokos talajnak köszönhetően rendkívül bőven s jellegzetes ízzel terem.
Eddig csak fólia alatt érett be – folytatta Kerti Norbert –, de az elmúlt hetek időjárása nagyon jót tett a termésnek. Igaz, kevés volt a csapadék, de nálunk mi amúgy is csepegtetéssel öntöztük az ágyásokat, így ez annyira nem számított.
Mostantól tehát az utak mentén megszokott látványnak számítanak majd az eperárusok, persze a termés nagyobb részét éjszakánként a pesti nagybani piacra, sőt, külföldre is szállítják majd.
Forrás: sonline.hu
|