Hírek : Uniós eredetvédelem a makói hagymának |
Uniós eredetvédelem a makói hagymának
2009.11.24. 11:22
Főként a minőséget kereső piacokon jelent komoly marketingtámogatást a termelők számára a makói vöröshagyma uniós eredetvédelme.
A makói vöröshagyma 2000-ben lett hungarikum. Ettől kezdve csak a meghatározott technológiával, a térségben termelt zöldséget lehetett ilyen elnevezéssel forgalomba hozni. Az uniós eredetvédelem a rendszert most már az EU egész területére kiterjeszti.
Az agrárminisztérium a jövőben kiemelten kezeli majd a makói hagymát a közösségi marketingben. Az itt élők feladata lesz a termelői kultúra fenntartása, a Hagyma Terméktanácsé pedig az eredetigazolás szabályozásának kidolgozása. A mezőgazdasági szakigazgatási hivatal szúrópróbaszerűen ellenőrzi majd, hogy valóban betartják-e az európai eredetvédelem szabályozását.
Gazdag János, a Hagyma Terméktanács elnöke elmondta, a Makó térségében megtermelt vöröshagyma tizenhat százalék feletti szárazanyagtartalma jelentősen meghaladja a máshol előállított zöldségét. Tömör, kemény húsú, egyedi gasztronómiai értéket hordoz, és jól el is tartható.
A dughagymás eljárással, két év alatt előállított makói hagyma árban nem tudja felvenni a versenyt a magról vetett hagymával, beltartalmi értéke azonban sokkal jobb, így elsősorban azokon a piacokon sikeres, amelyek hajlandóak a minőségért fizetni - fogalmazott az elnök.
Forrás: origo.hu
|