Agricola Zalakaros információs lapja
Menü
 
Kapcsolat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek
Hírek : Külföldre kénytelenek vinni a magyar pálinka alapanyagát

Külföldre kénytelenek vinni a magyar pálinka alapanyagát

  2009.12.26. 14:51

Külföldre viszik a magyar pálinka alapanyagát, az osztrák és a német kifőzdék ugyanis sokkal jobb feltételeket biztosítanak az égetettszesz-forgalmazóknak, mint a hazai versenytársaik. A földművelésügyi miniszter szerint a kormány elég pénzt fordít a hazai főzdék fejlesztésére.


Az uniós csatlakozás után is fennmaradt hazánkban a bérfőzés lehetősége, az így előállított pálinka adója viszont nem lehetett kevesebb, mint a normál adó 50 százaléka. Mivel a magyar termék elismertsége az utóbbi években is jelentősen emelkedett, sokan arra számítottak, hogy ez a hazai termelők nagyobb elismertségével jár majd. Nem így történt. Külföldön egyre nagyobb fantáziát láttak a magyar pálinka előállításában, a főzdéket pedig gyakran a hazainál modernebb felszerelésekkel látták el a vállalkozók.

Barabás Attila, a Győri Likőrgyár Zrt. igazgatója elmondta: probléma, hogy már a gyümölcsöt is kiviszik Magyarországról, de érthető, mert a gyümölcsfeldolgozó potenciál sajnos Magyarországon a friss gyümölcs és a légyümölcs esetében is nagyon erősen szűkül, és a pálinka az egyetlen olyan terület, ami a gyümölcsfeldolgozásban folyamatosan nő.

A pálinka tavaly kapott először úgynevezett központi marketingkeretet. A hazai termelők szerint a szaktárca lassan reagált a magyar pálinka keresletének növekedésére. Gráf József viszont úgy véli, a minisztérium időben lépett annak érdekében, hogy a hazai pálinkafőzdék fejlesztésekbe tudjanak kezdeni.

„Meghirdettünk egy pályázatot az itthoni pálinkafőzdék felújítására és felépítésére, a régiek teljes technikai rekonstrukciójára. Ez olyan 3,5-4 milliárd forintos pályázati pénzt jelentett, amivel együtt 9-10 milliárd került be a pálinkafőzdék megújítására” – közölte Gráf József. „Azt gondolom, hogy más itthoni kapacitással, új technológiával itthon is elő tudjuk állítani ezt a kitűnő italt, nem kell külföldre vinni, de ehhez meg kellett a technikai fejlesztéseket csinálni” - tette hozzá.

Azzal, hogy a pannonhalmi törkölyt eredetvédetté tették, tovább emelkedett a magyar pálinka ázsiója. Több szakember viszont arra figyelmeztet: az oltalom önmagában nem elég, ha nem párosul a minőség folyamatos ellenőrzésével, és egy jól működő nemzeti pálinkastratégia kidolgozásával.

 

 

http://www.mno.hu/portal/684684

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Számláló
Indulás: 2004-04-10
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírek
 
G-Mail belépési pont
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Pontos idő
 
Parlament
 
StatElit