Hírek : Nem kell húsvizsgálat? |
Nem kell húsvizsgálat?
2010.07.17. 18:02
Még két hónapig sem élt az a kistermelők élelmiszertermeléséről szóló rendelet, a vidékfejleszési tárca új vezetése szinte azonnal módosította és kedden már hatályba is léptette.
A hivatalos beharangozó szerint a változtatás forradalmi, igen jelentősen megkönnyíti a kistermelők értékesítési lehetőségeit, hiszen "újra lehet disznót ölni" és például a baromfi vagy a nyúl házi vágásánál mellőzni lehet a hatósági húsvizsgálatot. Gőgös Zoltán volt szakállamtitkár "forradalmi hevületnek" nevezi a gyors módosítást, amelynek bizonyos elemeit kockázatosnak tartja.
Bognár Lajos, a Vidékfejlesztési Minisztérium helyettes államtitkára televíziós műsorban méltatta a tárca új vezetése által módosított 52/2010-es FVM rendeletet, amely a kistermelőkkel kapcsolatos kérdéseket rendezte. Elmondta, hogy ezzel az intézkedéssel "kiszélesedik" az értékesítés lehetősége, és megteremtődik annak a jogi alapja, hogy a megtermelt élelmiszerek közvetlenül a fogyasztóhoz jussanak, bizonyos esetekben a közétkeztetésbe kerüljenek.
Az állati alaptermékek és a kistermelők által feldolgozott húsfélék értékesítésével kapcsolatos előírások módosítása a legjelentősebb.A kistermelő ugyanis saját megyéjében, valamint Budapesten, vagy gazdaságától 40 kilométeres távolságon belül adhatja el az áruját. (Eddig a régió volt a határ és persze Budapest.) Új eleme a rendeletnek az is, hogy tyúkjait, nyulait nem kell hatósági húsvizsgálat alá vetni, illetve a közétkeztetésbe is vizsgálat nélkül beviheti a kistermelő a húst. A tárca közleményben tudatta, hogy újra lehet disznót vágni.
- Soha senki nem korlátozta Magyarországon a disznóvágást - jelentette ki Gögös Zoltán, az FVM előző szakállamtitkára, majd hozzátette, nem ezzel a feltupírozott megfogalmazással van baja. Sokkal inkább azzal, hogy a rendeletmódosításból azt hagyták ki, amit ők igen fontosnak tartanak: a húsvizsgálatot. Ennek a kontrollnak a kihagyása okozhat még gondokat. Különösen amiatt, hogy megnyították a kistermelők előtt a kaput: vizsgálat nélküli húst adhatnak a közétkeztetést végző intézményeknek.Szerinte a módosítás nagy csodát nem csinált, annál nagyobb kockázatot vállalt az említett kontroll elhagyásával. Ami a kistermelők szempontjából fontos a rendeletben, az az általuk megfogalmazott májusi dokumentumban már benne volt. Példaként a "falusi vendégasztalt" említette, aminek az a lényege, hogy a vidéki családoknál megszállt vendégeknek legálisan szolgálhatja fel saját termékét a gazda.A gyors változtatást szerinte nem a bölcsesség, hanem a "forradalmi hevület" diktálta.
Az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület munkatársa, Dömölki Lívia ezt a módosított rendeletet épp úgy üdvözli, mint azt, amelyik májusban látott napvilágot, hiszen, mint mondta, már majdnem mindent lehetővé tett, ami a kistermelők helyzetét könnyíti, csupán néhány mennyiségi korlátot szabott. Úgy látja, ez már az az út, amely elvisz a magyar tájegységek sokszínűségéhez ételben, italban egyaránt. Szerinte a vidéki ember génjeiben benne van a tudás: ha az állat egészséges, ő is az. Szerinte a normális gazda és a falu felelős állatorvosa ki tudja védeni az egészségügyi kockázatot, amit elméletileg az jelenthet, hogy bizonyos darabszámú állat levágása esetében nem kötelező a hatósági húsvizsgálat.
http://www.nepszava.hu/articles/article.php?id=324225
|