Agricola Zalakaros információs lapja
Menü
 
Kapcsolat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek
Hírek : Új pálinkafőzési szabályok hétfőtől

Új pálinkafőzési szabályok hétfőtől

  2010.09.26. 18:33

Új jövedéki szabályozás lép életbe a holnapi napon a magáncélú pálinkafőzőkre vonatkozóan. Eszerint a 100 liternél kisebb űrtartalmú, magáncélú főzőedényeket nem kell bejelenteni, egy-egy háztartásban pedig maximum 50 liter 86 fokos párlat főzhető adómentesen.


Szeptember 27-én lépnek életbe a jövedéki jogszabályok magánfőzésre, valamint a bérfőzésre vonatkozó új rendelkezései.

Ezek értelmében magánfőzésben minden, a 18. életévét betöltött személy évente 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen - saját vagy vásárolt gyümölcsből -, kizárólag személyes fogyasztásra (amely 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg). E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, jövedéki adót kell fizetni, valamint három nappal korábban be is kell jelenteni az eljárást a vámhatóságnak. A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége ekkor sem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget (azaz a 400 liter 50 fokos párlatot, melyből a fentiekben említett mennyiség adómentes).

Egy háztartáson belül akkor is csak 50 liter párlat állítható elő adómentesen, ha abban több magánfőző él, azaz az adómentes mennyiséget a háztartásban élő magánfőzők nem vonhatják össze. Magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, amit a vámhatóságnak nem kell bejelenteni.

Lepárló berendezést gyártani vagy értékesíteni viszont ezután is csak a vámhatóság engedélyével lehet. A párlatot értékesíteni akkor lehet, ha a magánfőző kistermelőnek minősül, és megfizette a jövedéki adót; az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és zárjeggyel ellátva, a kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében történhet, és továbbra sem ajándékozható.

A vámhatóság az ellenőrzései során a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, vagy a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását.

Felhívják a figyelmet arra is, hogy a vámhatóság a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó - például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó - közérdekű bejelentések kivizsgálását.

 

 

http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=340570

Szólj hozzá te is!
Név:
E-mail cím:
Amennyiben megadod az email-címedet, az elérhető lesz az oldalon a hozzászólásodnál.
Hozzászólás:
Azért, hogy ellenőrízhessük a hozzászólások valódiságát, kérjük írd be az alábbi képen látható szót. Ha nem tudod elolvasni, a frissítés ikonra kattintva kérhetsz másik képet.
Írd be a fenti szót: új CAPTCHA kérése
 
 
Még nincs hozzászólás.
 
Számláló
Indulás: 2004-04-10
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírek
 
G-Mail belépési pont
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Pontos idő
 
Parlament
 
StatElit