Virágzik az orbáncfű, a hiperikum.
2006.07.25. 08:48
A nevében is benne van a hatóanyag neve, a hipericim. Ugye hipericum perforátum a neve.
Tulajdonképpen azt szimbolizálja, hogy perforált, azaz lyukas a levele. Fény felé tartva átnézve a fény irányába, mintha apró lyukak látszanának a leveleken. |
 |
Az orbáncfűt már a rómaiak is ismerték. Aki nem ihat egy pohár bort, ezt a teát rendszeresen fogyasztva 1 hónap után érzi azt a hatást, hogy az idegfeszültsége oldódik, a depressziós rohamok csökkennek és egyáltalán könnyebben veszi az élet nehézségeit, valahogy úgy megbékél a környezetével. Persze másra is jó ez a növény, így a föld feletti részét akkor, amikor már kivirágzott, akkor szoktuk leszedni, megszárítani és abból készítünk teakeveréket. Az orbáncfű egyébként a gyomorfekélyre és a nyombélfekélyre is kiváló és az ilyen bélhurutos problémák gyógyításánál régóta eredménnyel használták, már nemcsak a növényt, hanem a belőle készült olajat is. Elkészítése nagyon egyszerű: leszedjük a virágját, beletesszük egy üvegbe, jól zárható üvegbe és étolajat öntünk rá. Egyszerű étolajat és kitesszük a napra, hagy süsse. Egy-két hét alatt megpirosodik az olaj és ebből lesz az orbáncolaj.
Aztán leszűrjük és ezt a piros olajat használhatjuk külsőleg is belsőleg is. Külsőleg főleg bőrbetegségekre, szoriázis, sebek gyógyítása, különböző bőrproblémákra, sérülésekre gyógyítólag hat. Bár belsőleg is a hatása hasonló, mégis inkább külsőleg alkalmazzuk. Belsőleg vigyázni kell ezzel a növénnyel. Ugyanis ebben a növényben olyan hatóanyag van, mint a hipericin, amely fényérzékenyítő hatású. Tehát ha valakinek fehér a bőre és könnyen fölég a napon, akkor a nyári napozásos időszakban ne igya ennek a teáját, mert akkor bőrkiütéseket kap a napozás hatására. Egyébként a szárított teakeverékből vagy teából, drogból 2-3 teáskanálnyi mennyiséget is használhatunk. Egy csésze vízzel 5-6 percit főzzük. Ezután egy 10 percig állni hagyjuk lefedve, majd mézzel édesítve fogyaszthatjuk. |
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=190385&rid=PT13TnpBVE0=
|