Növényvédőszer ételeinkben
2006.07.26. 10:09
Azzal, hogy elkészült Európa első talajtérképe, tényszerűvé vált, hogy a talajminőség romlása érdekében feltétlenül cselekedni kell. A társadalom egyes szférái mit tehetnek a maguk helyén a javítás érdekében?
Felmérés szerint Dél-Európában a talajok mindössze 75 %-ának van szervesanyag tartalma. A legnagyobb veszélyt a talajerózió, a műtrágyázás és a károsítók elleni védőszerek túlzott alkalmazása jelenti, amely ráadásul nemcsak a talajban, de az általunk fogyasztott termékekben is ott hagyja a nyomát. A szermaradvány elleni küzdelemről Dr. Kőműves Tamás, a Növényvédelmi Kutatóintézet igazgatója azt mondta, hogy a szervmaradvány probléma kifejezett közigazgatási kérdés. Ennek a rendszerét az Európai Unióban felállították és nálunk is működik. Eu-konform ugyan, de hatékonyságán van még mit javíthatnunk, nemcsak a kimutatás, hanem a szigorú büntetés területén is.
Az igazgató maga is szívesen vásárolna olyan termékeket, amelyen a garanciát látja arra, hogy azt kimutatható szermaradvány, vagy az egészséget károsító mennyiségű szermaradvány nem terheli. A termelőnek a felelőssége nagy. Ha ő egyszer hibázna, elvesztené jogosultságát a további termelésre.
A termékek megfelelő számú ellenőrzésével és alapos vizsgálatával feltérképezhetők a problémás gócok, így a hibázó ember is utolérhető.
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=190567&rid=PVl6Tg==
|