Agricola Zalakaros információs lapja
Menü
 
Kapcsolat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tudomány - Érdekességek
Tudomány - Érdekességek : A curry jót tesz az agynak?

A curry jót tesz az agynak?

  2006.08.09. 07:46

Szingapúri kutatók szerint a curry egyik összetevője jó hatással van az agyra

Szingapúri biológusok szerint a curry jót tesz az agynak, statisztikáik szerint a kurkuma gyökér, más néven sárga gyömbér (E100) fűszernövény alkalmi fogyasztása is megakadályozza az időskori szellemi leépülést. A szingapúri egyetem kutatói szerint az eredményekben a Curcuma longa gyökerében található kurkumin antioxidáns hatása játszhat szerepet.

A kutatócsoport összesen 1010 ázsiai ember vont be felmérésébe. Az egyébként szellemileg egészséges, Alzheimer-kórban és hasonló betegségekben nem szenvedő 60-93 év közötti személyektől megkérdezték, hogy milyen gyakran fogyasztanak currys ételeket, és megkérték őket, csináljanak meg egy kognitív képességet mérő, átlagos pszichológiai tesztet.

Azok az alanyok, akik alkalmanként (félévente egy-kétszer, de nem minden hónapban), vagy gyakran (havonta többször is) currys ételeket fogyasztottak, jobb eredményeket értek el, mint azok, akik soha vagy csak ritkán ettek curryt.

A kutatók különösnek tartják, hogy a jobb szellemi teljesítményhez elég, ha valaki egyszer-egyszer fogyaszt curryt. A felmérés készítői most ellenőrzött klinikai kísérlettel, a kurkumin mellett a kontrollcsoportban placebót alkalmazva szeretnék a curry áldásos hatását kimutató vizsgálat eredményeit verifikálni - adta hírül a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.

 

 

http://www.hirado.hu/cikk.php?id=137133

 
Számláló
Indulás: 2004-04-10
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírek
 
G-Mail belépési pont
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Pontos idő
 
Parlament
 
StatElit