A curry jót tesz az agynak?
2006.08.09. 07:46
Szingapúri kutatók szerint a curry egyik összetevője jó hatással van az agyra
Szingapúri biológusok szerint a curry jót tesz az agynak, statisztikáik szerint a kurkuma gyökér, más néven sárga gyömbér (E100) fűszernövény alkalmi fogyasztása is megakadályozza az időskori szellemi leépülést. A szingapúri egyetem kutatói szerint az eredményekben a Curcuma longa gyökerében található kurkumin antioxidáns hatása játszhat szerepet.
A kutatócsoport összesen 1010 ázsiai ember vont be felmérésébe. Az egyébként szellemileg egészséges, Alzheimer-kórban és hasonló betegségekben nem szenvedő 60-93 év közötti személyektől megkérdezték, hogy milyen gyakran fogyasztanak currys ételeket, és megkérték őket, csináljanak meg egy kognitív képességet mérő, átlagos pszichológiai tesztet.
Azok az alanyok, akik alkalmanként (félévente egy-kétszer, de nem minden hónapban), vagy gyakran (havonta többször is) currys ételeket fogyasztottak, jobb eredményeket értek el, mint azok, akik soha vagy csak ritkán ettek curryt.
A kutatók különösnek tartják, hogy a jobb szellemi teljesítményhez elég, ha valaki egyszer-egyszer fogyaszt curryt. A felmérés készítői most ellenőrzött klinikai kísérlettel, a kurkumin mellett a kontrollcsoportban placebót alkalmazva szeretnék a curry áldásos hatását kimutató vizsgálat eredményeit verifikálni - adta hírül a The New Scientist című angol tudományos folyóirat online kiadásában.
http://www.hirado.hu/cikk.php?id=137133
|