Agricola Zalakaros információs lapja
Menü
 
Kapcsolat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tudomány - Érdekességek
Tudomány - Érdekességek : A kész húsételek fogyasztása növeli a gyomorrák kockázatát

A kész húsételek fogyasztása növeli a gyomorrák kockázatát

  2006.08.11. 08:19

A feldolgozott húsételek, szalonna, kolbász, virsli, szalámi, sonka, füstölt és más eljárással tartósított húskészítmények rendszeres fogyasztásával egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának valószínűsége, derül ki egy frissen közölt tanulmányból.

A Journal of the National Cancer Institute folyóiratban publikált tanulmányban kutatók 15, gyomorrákkal és kész húsételek fogyasztásával összefüggő tanulmányt vizsgálatak. A kész tanulmányok 1966 és 2006 közti időszakban készültek a világ több országában, Európában, észak-, és dél-Amerikában. A vizsgálatokban részt vett emberek százait, bizonyos esetekben ezreit húsfogyasztási szokásaikról kérdezték.

A résztvevők által elfogyasztott kész húsételek napi mennyisége 1grammtól 56 grammnál nagyobb mennyiségig terjedt. Az elfogyasztott mennyiségek összegzése után látható, hogy a hús-, különösen a szalonnafogyasztás növekedésével egyenes arányban nő a gyomorrák kialakulásának kockázata.

Az összefüggés vizsgálatakor azonban nem történt Helicobacter pylori fertőzöttség szűrése. A Helicobacter pylori baktérium gyakori kiváltó oka a gyomorrák kialakulásának.

A hír alapjául a “Processed Meats May Up Stomach Cancer” cikk szolgált.

 

 

 

http://gondola.hu/cikk.php?szal=49632

 
Számláló
Indulás: 2004-04-10
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírek
 
G-Mail belépési pont
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Pontos idő
 
Parlament
 
StatElit