Sajtevésben Svájc nagyhatalom
2006.08.17. 07:00
A svájciak átlagosan évente mintegy 20 kilogramm sajtot fogyasztanak, ez több mint az EU-átlag. Tavaly az olasz mozzarella volt a svájciak kedvence, a hazai Gruyére és raclette sajtot is megelőzve.
Svájcban tavaly csaknem 150 ezer tonna sajt fogyott el, ami fejenként 19,74 kilós fogyasztást jelent, 2004-hez képest 300 grammal nőtt az átlagfogyasztás. (Az Európai Unióban átlagosan fejenként 18,9 kilogramm sajt fogy évente.)
A hazai sajtok egyre népszerűek Svájcban, tavaly az eladások 79 százalékát tették ki. Ennek ellenére a legkeresettebb változatlanul az olasz mozzarella fejenként 2,26 kilóval, majd a svájci Gruyére (1,74 kg) és raclette (1,35 kg) következett az eladási rangsorban.
A külföldön kevésbé ismert raclette egy félkemény sajt, aminek több fajtája is létezik. Általában hat kilogrammos tömbben árusítják. A hagyomány szerint a sajtot régen tábortűznél megolvasztották, és úgy tették tányérra, ezért a vendéglőkben ma kis grillezőkön teszik ugyanezt.
Ami a sajt-típusokat illeti, a svájciak a krémsajtokat kedvelik leginkább (mint a mozzarella vagy mascarpone), ezekből fejenként 6,34 kilogrammot ettek tavaly. A típusok ranglistáján a félkemény sajtok következnek 5,59 kilóval, majd a kemény sajtok 3,54 kilóval. A könnyű sajtból átlagosan fejenként 1,72 kiló fogyott, a báránysajtból 0,12 ezek voltak tavaly a legnépszerűtlenebb termékek Svájcban.
http://www.uno.hu/news/story/216348
|