Agricola Zalakaros információs lapja
Menü
 
Kapcsolat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tudomány - Érdekességek
Tudomány - Érdekességek : Mitől sötét a disznóhús?

Mitől sötét a disznóhús?

  2006.08.17. 07:05

Mostanában a disznóhús már elég sovány, minőségét pedig sötét színe és magasabb pH értéke jelzi

Manapság a disznóhús már elég sovány, és minőségét nem a zsírtartalma, hanem sötét színe és magasabb pH értéke jelzi - vélik amerikai kutatók. Ken Prusa iowai élelmiszerkutató elemezte a sötét és a világos disznóhús közötti különbséget, s arra jött rá, hogy a sötétebb hús puhább és jobb ízű.

Amikor a kutató 1985-ben Iowa állam egyetemén kezdett dolgozni, mindenki sovány disznóhúst akart. Az amerikai húsipar 1987-ben ezért "Ez is fehér hús" szlogennel indított reklámkampányt, az általános vélekedés ugyanis a csirkéhez és pulykához hasonló fehér húst egészségesebbnek tartotta, mint a vörös húsokat, amelyek közé a disznóhúst is sorolni szokták.

Prusa azonban észrevette, hogy a japán importőrők mindig a sötétebb disznóhúst választják, ezért kielemezte a sötét és a világos hús közötti különbséget. A sötétebb szín arra utal, hogy a húsban kevesebb a sav, ami tönkreteszi a húsban lévő fehérjét, amitől az világos színűvé, vizenyőssé válik. Vegyész kifejezéssel élve a sötét húsnak magasabb a pH értéke, és Prusa szerint az ilyen hús puhább és jobb ízű.

A pH könnyen mérhető, de hogyan lehet magasabb pH értékű húst előállítani? Például gyorsan le kell hűteni a levágott állatot, mielőtt elsavasodna, mert a későbbi hűtés leállítja ugyan, de nem tudja visszafordítani a vegyi folyamatokat. Az is fontos, hogy vágáskor ne tegyék ki nagy stressznek az állatot. A stressz ugyanis megemeli az adrenalin szintet, és ilyenkor gyorsabban csökken a pH érték - ismertette a kutató felismeréseit a ScienceDaily című angol tudományos hírportál.

 

 

 

http://www.hirado.hu/cikk.php?id=140993

 
Számláló
Indulás: 2004-04-10
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírek
 
G-Mail belépési pont
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Pontos idő
 
Parlament
 
StatElit