Agricola Zalakaros információs lapja
Menü
 
Kapcsolat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Tudomány - Érdekességek
Tudomány - Érdekességek : A kálcium hiánya miatt nehezen tárolhatók a gyümölcsök

A kálcium hiánya miatt nehezen tárolhatók a gyümölcsök

  2006.10.13. 07:02

Már érnek a tárolható gyümölcsök, de hogyan védjük meg őket a romlástól? Az ideális mindenféleképpen az, ha fagymentes, hűvös és kellő páratartalmú helyen tudjuk tárolni.

Nagyon sokszor a termés már kint az ültetvényben fertőződik és ennek következtében a szabad szemmel nem látható módon visszük be a betegséget a tárolóba, ami a tárolás során felszaporodik. Amíg betegségekről, kártevőkről beszélünk, addig van a tárolási betegségeknek egy nagyon jelentős csoportja, amit úgy hívnak, hogy élettani betegségek. Valaminek a hiánya miatt lépnek fel: például táplálkozás-élettani deficitek következtében. Nem gondolunk gyakran arra, hogy túlzott nitrogén-adagolással felborítunk tápanyagegyensúlyt és minimumba kerülnek a növény számára nélkülözhetetlen tápelemek, például a kalcium hiányában olyan élettani betegségek lépnek fel - húsbarnulás, belső keserű foltok az almában -, amelyek a gyümölcs tárolhatóságát és élvezeti értéket rendkívüli módon lerontják.

A jonatán almánál látványosan jelentkezik a barnulás, vagy keserű foltosság, amelyik kifejezetten a kalcium hiányának tudható be. A folyóssá válás és a magházpenész általában a nyitottabb csészelevelű fajtákra, starkingra jellemző, majd később másodlagosan baktériumos rothadás lép fel.

 

 

 

http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=199538&rid=d1VUTQ==

 
Számláló
Indulás: 2004-04-10
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírek
 
G-Mail belépési pont
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Pontos idő
 
Parlament
 
StatElit