A kálcium hiánya miatt nehezen tárolhatók a gyümölcsök
2006.10.13. 07:02
Már érnek a tárolható gyümölcsök, de hogyan védjük meg őket a romlástól? Az ideális mindenféleképpen az, ha fagymentes, hűvös és kellő páratartalmú helyen tudjuk tárolni.
|
|
|
|
|
Nagyon sokszor a termés már kint az ültetvényben fertőződik és ennek következtében a szabad szemmel nem látható módon visszük be a betegséget a tárolóba, ami a tárolás során felszaporodik. Amíg betegségekről, kártevőkről beszélünk, addig van a tárolási betegségeknek egy nagyon jelentős csoportja, amit úgy hívnak, hogy élettani betegségek. Valaminek a hiánya miatt lépnek fel: például táplálkozás-élettani deficitek következtében. Nem gondolunk gyakran arra, hogy túlzott nitrogén-adagolással felborítunk tápanyagegyensúlyt és minimumba kerülnek a növény számára nélkülözhetetlen tápelemek, például a kalcium hiányában olyan élettani betegségek lépnek fel - húsbarnulás, belső keserű foltok az almában -, amelyek a gyümölcs tárolhatóságát és élvezeti értéket rendkívüli módon lerontják.
A jonatán almánál látványosan jelentkezik a barnulás, vagy keserű foltosság, amelyik kifejezetten a kalcium hiányának tudható be. A folyóssá válás és a magházpenész általában a nyitottabb csészelevelű fajtákra, starkingra jellemző, majd később másodlagosan baktériumos rothadás lép fel.
http://www.radio.hu/index.php?cikk_id=199538&rid=d1VUTQ==
|