Döbbenten áll a világ a kefír előtt: alkoholos tej
2006.10.16. 16:42
Alacsony alkoholtartalmú tejkészítményként, az allergiaellenes harc legújabb lehetséges csodafegyvereként emlegeti a nemzetközi sajtó a nálunk hétköznapi fogyasztási cikként kezelt kefírt
"A kefír olyan erjesztett tejital, amelyet baktériumkultúrákkal állítanak elő, és amelynek Kelet-Európa egyes részein az egészségre jótékony hatásokat tulajdonítanak" - fogalmaz a BBC.
A Society of Chemical Industry (!) kutatja a kefírt: véleményük szerint olyan baktériumot tartalmaz, amely segíthet az allergiás reakciók csökkentésében. A kutatók azonban arra figyelmeztetnek, hogy a termék további teszteléseket igényel - erre mondjuk nálunk találhatnának pár százezer alanyt.
A vizsgálatok során kimutatták, hogy a kefír gátolja az allergén specifikus Immoglobulin E (IgE) antitest működését. Az IgE-nek a betegséget kiváltó organizmusok semlegesítése érdekében adott immunválasz kialakításában van szerepe. Allergiát kiváltó anyagok jelenlétében azonban az IgE aktiválhatja a hisztamin termeléséért felelős sejteket: ez a vegyület stimulálja az allergiás reakciókat, mint például a gyulladásokat, a légutak elzáródását.
Az (egereken végzett) vizsgálatok során az IgE mennyisége harmadára csökkent a tejital elfogyasztása után.
A tajvani egyetem kutatásvezetője, Ji-Ruei Liu is lát jövőt a kefírben: a jövőben képesek lehetnek egyes összetevők - baktériumláncok vagy bioaktív peptidek - elkülönítésére a kefírből; ezeket aztán orvosságokban használhatnának fel.
Sharon Matthews allergia-specialista szerint "további meggyőző bizonyítékokra lesz szükség, mielőtt embereken is megkezdhetőek lesznek a kísérletek".
A spanyol viasz feltalálásáról egyelőre nem kaptunk információt.
http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=15804
|