A boldog állat finomabb
2006.12.26. 11:28
Sokkal ízletesebbek az organikus, vagy bio eljárásokkal termelt táplálékok az ipari módszerekkel előállított élelmiszereknél, és a tápértékük is magasabb az Európai Bizottság kutatási biztosságán készült tanulmányok szerint, amelyekről az EU brüsszeli hírszolgálata számolt be kedden.
Idén zárul le az Európai Bizottság hatodik kutatási keretprogramja. Ennek egyik központi témája az élelmiszerminőség és -biztonság volt. EU-szerte 685 millió eurót, azaz több mint 170 milliárd forint értékben végeztek kutatásokat 2002-2006 között ezzel kapcsolatban.
A Bizottság számos kutatási jelentést publikált honlapján. A biogazdálkodás és a nagyüzemi mezőgazdaság eredményeit összehasonlító kutatás megállapítása szerint a biogazdaságokban tartott tehenek teje 60 százalékkal több jótékony hatású zsírsavat (például a szív - és érrendszeri betegségek megelőzésében rendkívül fontos omega3-at), és húsz százalékkal több antioxidánst és vitamint tartalmaz, mint a nagyüzemi tejgazdaságokból kikerülő tej.
A kutatás azt is kimutatta, hogy a hústermékek minőségét nagyban meghatározza a tenyészállat életminősége. Így például a biogazdaság vagy a tanya udvarán boldogan kapirgáló csirke húsa sokkal ízletesebb, mint a ketrecekben összezsúfolt, napfényt soha nem látó, depressziós társaiké.
http://www.stop.hu/showcikk.php?scid=1061473&pontrol=493927
|