A kristályos méz nem egyenlő a hamisítással
2007.01.11. 08:15
Becsületes termelő nem használ cukrot
A mézet akár gyógyszernek is nevezhetnénk, de jobb szó rá, hogy csemege. Az akácméz is nagyon jó minőséget jelez. Az emberek nagy része nem véletlenül az akácmézet részesíti előnyben. Idős Balogh Zsigmond Tiszafüreden 88 éves korában is méhészkedik még, és tudja is a választ, hogy miért.
Az akácvirágnak nincs virágpora. A repcének, napraforgónak és más egyéb virágnak sok-sok virágpora van. Az akácméz azért nem kristályosodik, mert a virágpor hiányzik és az emberek általában a kristályosodó mézet nem igen kedvelik. Pedig ez nagy tévedés, mert a repce- és napraforgó méznek is sok virágpora van, ami gyógyhatású és az egészséget erősíti. A kristályos méz miatt sokan támadják a méhészeket. Azzal gyanúsítják őket, hogy cukrozzák a mézet. Sajnos alkalmas arra, hogy esetleg a cukros mézzel is összekeverhetik.
Ez már az emberek becsületén is múlik, mert az igazi méhész nem szívesen keveri össze, mert a jó hírét óvja. A kristályos méz mégis sok tekintetben kiváló. Vannak, akik - mint a lekvárt - a kristályosodott, nem túl kemény mézet kenyérre kenve fogyasztják. Ere jó a napraforgó, vagy a repceméz, vagy más kristályosodó méz is. Teában kitűnően jól olvad és nagyon jó a gyógyhatása. Csak nehéz kibányászni az üvegből. Ha pedig otthon megkristályosodik, 40 fokos vízben pár perc alatt folyékonnyá válik és nyugodtan lehet fogyasztani. Inkább attól idegenkednek, hogy nem csapják-e be őket cukorral. De becsületes méhész ilyet nem csinál.
http://radio.hu/read/209966/rid/PVl6Tg==
|