Gyógyító kakaó: erősíti az agyfunkciókat
2007.02.27. 09:01
Nem is gondolná az ember, hogy micsoda értékes anyagokhoz juthatunk egy pohár kakaóból vagy egy jó minőségű, magas kakaótartalmú csokiból, pedig a tudósok nemrég rendkívül izgalmas felfedezéseket tártak ezzel kapcsolatban a nyilvánosság elé.
Az Amerikai Tudományfejlődési Egyesület a San Franciscóban megrendezett éves találkozóján mutatták be a tudósok a különleges felfedezést.
Ennek tárgya az úgynevezett flavanol volt, amely egy kakaóban található antioxidáns. A flavanol különlegessége az, hogy serkenti a véráramlást az agyba, s így több, eddig megakadályozhatatlan vagy nehezen megelőzhető problémára szolgált jó megoldással.
A tudósok szerint a kakaó, és így a csoki is erősíti az agyfunkciókat, és lassítja a korosodással „együtt járó" romlási folyamatokat.
Az édességgyártó Mars Inc. tanulmányokat készített a kakaó egészségügyi előnyeiről. Ezek alapján állítják azt, hogy a kakaó valóban jó hatással van a vérkeringésre. Azt ígérik, hogy valószínűleg az érkárosodás problémáját is kezelni tudják. E magánvállalat csokoládé hálózata a CocoaVia egy olyan folyamatot indított be, amelynek következtében a szívre is jó hatással bíró flavanolt jobban megőrzik a termékeikben. Ugyanis sajnos a legtöbb árusított kakaóból e típusú antioxidáns el van távolítva, mivel furcsa, kesernyés ízt kölcsönöz a édességnek.
Az angliai University of Nottingham Egészségügyi Tanszék tudósa Ian MacDonald egy kisebb tanulmányt készített, és kísérleteket végzett fiatal egészséges nőkön. Így vizsgálta meg, hogy vajon a flavanol tényleg hat e például az agy érzékelő képességére miközben mentális feladatokkal bombázta az agyukat.
Azoknak a nőknek, akik flavanolban gazdag kakaót ittak jelentősen növekedett az agyba áramló vérmennyiség összehasonlítva azokkal, akik viszont nem ittak kakaót a kísérlet előtt. „Bár a vizsgán való szereplésükön nem javított az ital, de az agyukba sokkal több vér jutott kb. 2-3 órára" - mondja MacDonald. Szerinte ebből az idősebb embereknek lesz haszna, akik érzékelési bajokkal küszködnek, mint például a túl hamar történő kifáradás vagy kisebb ütések kapcsán.
Egy amerikai tanulmány szerint az egészséges, 50 év alatti személyeknél is komoly változás állt be. Ezt a kutatást Dr. Norman Hollenberg vezette, aki a panamai kuna indián törzs tagjain vizsgálta a kakaó és a flavanol hatásait. Ők csakis a hazájukban termő kakaót isszák. Hollenberg szerint az indiánoknál is ugyan azokat a pozitív jelenségeket lehet észlelni, amelyekről a többi tanulmány is a tudósított.
A demencia (az Alzheimer kór megelőző szakasza) például még sohasem volt probléma a törzs tagjai között. Hollenberg azt állította, hogy amikor egy kuna indián városba ment, hihetetlen mértékben megnőtt a vérnyomása. Ők az ő saját szigeteiken nagyon jól megvannak, és semmilyen vérnyomás-problémájuk nincsen. „Fényes jövőt jósolok a kakaónak" - nyilatkozta Hollenberg.
Henriette van Praag egy speciális flavanollal, az epichatechinnel kísérletezett egereken. Az eredmény az volt , hogy az egerek a különböző útvesztőket sokkal gyorsabban megoldották, és erre hosszabb ideig emlékeztek, mint a többi egér. Mindezen előnyök ellenére a tudósok nem ajánlják, hogy bárki is rászokjon a csokira vagy a kakaóra, mert „ezek ugyan nagy élvezetet jelentenek, de sohasem válhatnak egészséges étellé a kalóriaprobléma miatt, amit az előidéznek." - állítja Dr. Hollenberg.
http://www.hetek.hu/node/9541
|