Lenolaj szagú és érvédő lesz a jövőbeli karaj?
2007.04.15. 07:25
Könnyen egészségessé tehető a sertéshús, elérhető az ideális zsírsav összetétel, csak éppen a hús lenolaj szagú lesz. A négy éve folyó kutatások pillanatnyilag ezzel az eredménnyel szolgálhatnak.
Ács Tamás, az Állattenyésztési- és Takarmányozási Kutató Intézet doktorandusza a 17. Húsipari Tudományos Napokon nyilatkozott a Falurádiónak. Mint megtudtuk, a Húsipari Kutató Intézettel közösen végzett vizsgálatok tökéletesen egybevágnak a nemzetközi tapasztalatokkal.
Az egészségessé tett sertéshús, mely bővelkedik a szívvédő zsírsavakban, oxidációs, stabilitásbeli változásokat szenved. Ami azt jelenti, hogy a hús kellemetlen, leginkább lenolaj kencére emlékeztető illattal, aromával rendelkezik, bár ez főként hosszabb tárolás ill. fagyasztás után jelentkezik.
A további kutatások ezért elsősorban az eltarthatóságra irányulnak. Megoldás lehet persze az is, hogy eleve rövidebb szavatosságot írnak ezekre a húsokra és húskészítményekre, hiszen amúgy sem sokan tárolják hat hónapig a vasárnapi ebédre valót. Megoszlanak a vélemények a tekintetben is, hogy az elkészített vagy a nyers hús aromáját tekintsék etalonnak, hiszen a sült vagy főtt húsok ízesítése többnyire elnyomja a kellemetlen szagot. Szintén gondot okoz, hogy a legjobb eredményt 140 kg-ra hizlalt sertések esetében érték el, miközben a vágóhidakon a 100 kg-os állat a standard. Abban viszont mindenki egyetért, hogy a terméken fel kell tüntetni, hogy ómega3 zsírsavat tartalmaz.
Az eredményt egyébként kizárólag természetes alapú takarmányozással érték el, repceolajból, szójából, és lenolajból készítettek a kutatók energiadús keveréket. Ennek azért van nagy jelentősége, mert így könnyen és olcsón állítható elő az egészséges, és Magyarországon általánosan kedvelt sertéshús. Így senkinek nem kell lemondania a kedvenc fogásairól, miközben az egészségéért is tehet, nem is keveset.
A majdani forgalmazást illetően is vannak kétségeik a kutatóknak, hiszen jelenleg a nagy áruházláncok érdekei szabják meg a kínálatot, de ha a fogyasztók tömegesen keresik majd a hazai származású érvédő tulajdonságokkal rendelkező sertéshúst, nyilván a kereskedőknek érdekük lesz megfelelni a piac igényeinek.
http://radio.hu/read/220114/rid/PWtqTQ==
|