Eper és alkohol: az új csodaszer?
2007.04.22. 14:34
Az eper jótékony hatással van az emberi szervezetre, koktélba téve azonban még egészségesebb - derül ki egy tanulmányból.
Az eperben olyan összetevők vannak, melyek segítenek megelőzni a rák, a szívbetegségek és az ízületi gyulladás kialakulását. A gyümölcs azonban alkohollal, mint például daiquiribe keverve, fokozza az antioxidáns hatást - áll a Journal of the Science of Food and Agriculture című szaklapban. Táplákozáskutatók szerint ugyanakkor a koktélok "káros hatásai" kiiktatják ezeket az előnyöket.
A thaiföldi Kasetsart egyetem és az amerikai mezgőgazdasági minisztérium kutatói azt vizsgálták, miként lehet a legtovább a gyümölcsöket úgy tárolni, hogy frissek maradjanak. A kutatások során azt tapasztalták, hogy az eperben található antioxidáns hatást alkohollal fokozni lehet. Akár háromszorosára is megnőtt a gyümölcs antioxidáns ereje, mellyel semlegesíti a romboló molekulákat, az úgynevezett szabad gyököket.
A szabad gyökök olyan oxigén-molekulák, melyek rongálják a DNS-t, illetve a sejthártyát. A tudósok egy sor betegséget tulajdonítanak nekik, és az öregedés legfőbb okaiként tartják számon.
Frankie Phillips, a Brit Táplálkozási Egyesület munkatársa szerint ugyanakkor köztudott, hogy a gyümölcsök és zöldségek kezelése megnövelheti a tápanyag vagy a növény egyes vegyületeinek, így az antioxidánsoknak a hatását is. "Például a sült paradicsom, vagy a marinált paprika segítik a bennük tárolt béta-karotin kinyerését" - mondta a szakember.
Hozzátette ugyanakkor: miközben a tanulmány azt sugallja, hogy az eper alkohollal történő fogyasztása növeli az antioxidáns hatást, tisztán kimutatható az alkoholfogyasztás káros hatása a sejtekre nézve. Így hát bármilyen pozitív antioxidáns hatást kiolthat az alkoholfogyasztás okozta esetleges májkárosodás. Ezért azt tanácsolja, hogy élvezzük a nyári apró gyümölcsöket, de ne várjunk csodát az epres daiquiritől.
http://www.privatbankar.hu/html/cikk/kommentar.php?kommentar=18110
|