Az Asheville-i Észak-Karolina Egyetem munkatársa, és Neal d. Barnard 49 klinikai kísérlettel vizsgálta azt, hogy vajon a tejtermékek és a kalcium segítenek-e a fogyásban. Több mint 40 kísérlet semmilyen összefüggést nem mutatott ki a tejtermékek vagy a kalcium és a súlycsökkenés között.
Elképzelhető, hogy az összefüggések, amelyeket néhány megfigyelésen alapuló tanulmány állapított meg, más faktoroknak köszönhető, mint például a több testedzés, a magas kalóriatartalmú ételek megvonása, életmódváltás, vagy a megnövekedett rost-, gyümölcs- és zöldségfogyasztás - állítják a kutatók.
"Az eredményeink azt mutatják, hogy a tejtermék-fogyasztás növelésével nem jár egytt feltétlenül a fogyás, sőt, akár az ellenkezője is előfordulhat” – vonta le a következtetést Lanou és Barnard a Nutrition Reviews legutóbbi számában. Lanou állítása szerint egyáltalán nem lepődött meg az eredményeken, mivel a tej az a táplálék, amely a növekedéshez kell. „Balgaság azt gondolni, hogy egy magas kalória-, zsír- és fehérjetartalmú táplálék segít a fogyásban.”
Lanou azt javasolja, hogy térjünk át a vízre. A napi kalóriamennyiséget nagy részben tejjel, tejturmixokkal, édesített üdítőkkel visszük be. A víz sokkal egészségesebb és kalóriamentes. Ha tej helyett vizet iszunk, akkor több tápláló élelmet vehetünk magunkhoz, mint például gyümölcsöket, zöldségeket, magvakat, hüvelyeseket, anélkül, hogy túllépnénk a napi energiaigényünket.
http://hvg.hu/egeszseg.hirek/20080518_tej_fogyokura.aspx?s=hl