Hírek : Zamatos is, magyar is, mégis bajban vannak a termelők |
Zamatos is, magyar is, mégis bajban vannak a termelők
2009.07.14. 09:59
Már ez is kistérségi, igaz, csak kényszerből: a legendás szatymazi őszibarack jelentős részét napjainkban Bordányban, Forráskúton, Sándorfalván, Zákányszéken és Zsombón szüretelik.
A szatymazi barack bizonyos értelemben már csak nevében létezik. Míg korábban 6-700 helyi család foglalkozott hivatásszerűen baracktermesztéssel, mára 20-25-en termelnek piacra. A nehéz körülmények, illetve Szeged közelsége, egy másik életforma lehetősége miatt.
A homoki barack nagy része ma már forráskúti, bordányi, zákányszéki, zsombói, sándorfalvi ültetvényeken termelődik - fogalmazott Kormányos László szatymazi polgármester a hétvégén tizenhetedszer megrendezett szatymazi őszibarack- fesztiválon. - Nincs egységes árualap, túl sok fajta terem, erős a nemzetközi verseny, az olasz, spanyol konkurencia, ezért minimális az exportlehetőség - a vasút megroggyanása miatt a szállítás is problémás - mondta a Délmagyarnak.
Vincze László országgyűlési képviselő maga is foglalkozik barackkal. A szakmai fórumon kiemelte: lassan művészet megtermelni az árut, óriásiak az értékesítési gondok, a piacvédelem majdnem nulla, pedig a bajból az országot a virágzó mezőgazdaság húzhatná ki.
Súlyos a helyzet, alacsony áron értékesítjük az árut, a költségeink viszont egyre magasabbak. De ezt nem tudjuk érvényesíteni az eladási árban - panaszolta a 40 kiállító egyike, Barna Károly. A felvásárlási ár nagyjából kilónként 100 forint - ám ha a kereskedő a láda barackért 600-at ad, a boltok polcaira az már 1200-ért kerül ki. Próbálkoztak önálló szövetkezettel, de nem értek el sikert. Nem véletlen, hogy néhány barackültetvény helyén ma már homokbánya működik. Holott jó az idei termés.
Nem voltak tavaszi fagyok, jókor jött a csapadék is. Csakhogy ez a barack árán is látszik: eléggé nyomott - árulta el a termelő. Exportra nincs lehetőség, az árut a dorozsmai, budapesti nagybanira viszik. Sőt: meg kell küzdeni az importtal is, az olasz, spanyol barackkal. Pedig azt féléretten kell leszedni, hogy fogyasztható állapotban érjen ide - míg a helyi termény szépen megérhet, leszedhetik, s másnap az asztalra tehetik, jóval zamatosabban.
Megoldási javaslatot Nógrádi Zoltán, Mórahalom polgármestere vázolt: az egyedi termékekre, például a szatymazi barackra, homoki zöldségre alapozva kell létrehozni gazdaságfejlesztési programokat. Új törvényt hozni, amely bevezeti a helyi termék fogalmát: ez az adott földrajzi egységben - jelen esetben a Homokhátságon - szabadon előállítható, értékesíthető, fogyasztható áru lenne, amely mentesülne az uniós kereskedelmi, higiéniai szabályok, egyéb előírások alól, védelmet kapna.
Forrás: stop.hu
|