Agricola Zalakaros információs lapja
Menü
 
Kapcsolat
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Regisztráció
Elfelejtettem a jelszót
 
Hírek
Hírek : A pálinkafőzdék a késői gyümölcsökben bíznak

A pálinkafőzdék a késői gyümölcsökben bíznak

  2010.06.13. 16:29

A pálinkafőzőket is érzékenyen érinti a nagy mennyiségű eső, illetve árvíz okozta kár.


Az eper, a barack és a cseresznye nagy része odalett, a meggytermés fele is megsemmisült. A pálinkafőzdék ezért csak a kései gyümölcsökben és a tavalyról maradt árukészletben bíznak. Nemcsak a kár miatt emelkedő gyümölcsáraktól tartanak, de attól is, hogy az otthoni gyümölcspárlat-készítés jogának visszaadásával az őstermelők megrendelései csökkennek, a bérfőzetések visszaszorulása pedig jelentős forgalomkiesést eredményezhet.

Szép volt a virágzás és a gyümölcsök kötése, ám hideg és szeles idő követte, majd sok eső. A gyümölcsfáknak pedig nem tesz jót, ha vízben állnak, ahogy a magas talajvízszint sem használ a termésnek. A késő nyári, őszi gyümölcsökben, így a szilvában, a körtében és a szőlőben bíznak a termelők és a főzdék is, ha már a meggy felét elvitte a víz, a korai cseresznye szinte teljesen megsemmisült, míg a kajszibaracknál részben a fagy, másrészt a monília miatt estek le a virágok. Az epernek és a meggynek is csak a töredéke maradt meg.

Pálinkafőzésre ezek a termések még felhasználhatóak, de bizonyára áremelkedés fog bekövetkezni a gyümölcspiacon. Egyelőre még konkrét termésadatok nincsenek, nagyon nehéz megjósolni, hogy pontosan mennyi gyümölcs és milyen áron fog a termelői piacra és a pálinkafőzési piacra kerülni – mondta a Téti Pálinkafőzde vezetője, Fülep Gábor.

Nemcsak a gyümölcsárak emelkedése, de a miniszterelnök eheti bejelentése is aggodalmat okoz a pálinkafőzde tulajdonosoknak. A kereskedők úgy vélik, ha a termelők saját maguk is előállíthatnak gyümölcspárlatot és a bérfőzetés mellett a forgalom is visszaesik, több főzdére lakat is kerülhet.

Duplájára nőtt a kereskedelmi főzdék száma és nagyon sokan próbálnak megmaradni a pálinkapiacon. Ez csak a legjobbaknak sikerül és bérfőzött pálinka nem háztartási főzdébe való, mert komoly berendezések szükségesek ahhoz, hogy színvonalas pálinka legyen belőle – mondta a hírTV-nek Kutyikné Nagy Ildikó az Árpád Pálinkától.

A főzdék szerint nem elég, ha az őstermelők jó minőségű berendezéseket vásárolnak, hiszen azok működtetéséhez komoly tanfolyamot kell elvégezni, és szakértelmet is kell szerezni, mert e nélkül a pálinka minősége romolhat.

 

 

http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=326582

Még nincs hozzászólás.
 
Számláló
Indulás: 2004-04-10
 
Hírlevél
E-mail cím:

Feliratkozás
Leiratkozás
SúgóSúgó
 
Hírek
 
G-Mail belépési pont
Felhasználónév:
Jelszó:
  SúgóSúgó

Új postafiók regisztrációja
 
Pontos idő
 
Parlament
 
StatElit