Hírek : A pálinkafőzdék a késői gyümölcsökben bíznak |
A pálinkafőzdék a késői gyümölcsökben bíznak
2010.06.13. 16:29

A pálinkafőzőket is érzékenyen érinti a nagy mennyiségű eső, illetve árvíz okozta kár.
Az eper, a barack és a cseresznye nagy része odalett, a meggytermés fele is megsemmisült. A pálinkafőzdék ezért csak a kései gyümölcsökben és a tavalyról maradt árukészletben bíznak. Nemcsak a kár miatt emelkedő gyümölcsáraktól tartanak, de attól is, hogy az otthoni gyümölcspárlat-készítés jogának visszaadásával az őstermelők megrendelései csökkennek, a bérfőzetések visszaszorulása pedig jelentős forgalomkiesést eredményezhet.
Szép volt a virágzás és a gyümölcsök kötése, ám hideg és szeles idő követte, majd sok eső. A gyümölcsfáknak pedig nem tesz jót, ha vízben állnak, ahogy a magas talajvízszint sem használ a termésnek. A késő nyári, őszi gyümölcsökben, így a szilvában, a körtében és a szőlőben bíznak a termelők és a főzdék is, ha már a meggy felét elvitte a víz, a korai cseresznye szinte teljesen megsemmisült, míg a kajszibaracknál részben a fagy, másrészt a monília miatt estek le a virágok. Az epernek és a meggynek is csak a töredéke maradt meg.
Pálinkafőzésre ezek a termések még felhasználhatóak, de bizonyára áremelkedés fog bekövetkezni a gyümölcspiacon. Egyelőre még konkrét termésadatok nincsenek, nagyon nehéz megjósolni, hogy pontosan mennyi gyümölcs és milyen áron fog a termelői piacra és a pálinkafőzési piacra kerülni – mondta a Téti Pálinkafőzde vezetője, Fülep Gábor.
Nemcsak a gyümölcsárak emelkedése, de a miniszterelnök eheti bejelentése is aggodalmat okoz a pálinkafőzde tulajdonosoknak. A kereskedők úgy vélik, ha a termelők saját maguk is előállíthatnak gyümölcspárlatot és a bérfőzetés mellett a forgalom is visszaesik, több főzdére lakat is kerülhet.
Duplájára nőtt a kereskedelmi főzdék száma és nagyon sokan próbálnak megmaradni a pálinkapiacon. Ez csak a legjobbaknak sikerül és bérfőzött pálinka nem háztartási főzdébe való, mert komoly berendezések szükségesek ahhoz, hogy színvonalas pálinka legyen belőle – mondta a hírTV-nek Kutyikné Nagy Ildikó az Árpád Pálinkától.
A főzdék szerint nem elég, ha az őstermelők jó minőségű berendezéseket vásárolnak, hiszen azok működtetéséhez komoly tanfolyamot kell elvégezni, és szakértelmet is kell szerezni, mert e nélkül a pálinka minősége romolhat.
http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=326582
|