Hírek : Új pálinkafőzési szabályok hétfőtől |
Új pálinkafőzési szabályok hétfőtől
2010.09.26. 18:33
Új jövedéki szabályozás lép életbe a holnapi napon a magáncélú pálinkafőzőkre vonatkozóan. Eszerint a 100 liternél kisebb űrtartalmú, magáncélú főzőedényeket nem kell bejelenteni, egy-egy háztartásban pedig maximum 50 liter 86 fokos párlat főzhető adómentesen.
Szeptember 27-én lépnek életbe a jövedéki jogszabályok magánfőzésre, valamint a bérfőzésre vonatkozó új rendelkezései.
Ezek értelmében magánfőzésben minden, a 18. életévét betöltött személy évente 50 liter 86 fokos párlatot állíthat elő adómentesen - saját vagy vásárolt gyümölcsből -, kizárólag személyes fogyasztásra (amely 86 liter 50 fokos, vagy 100 liter 43 fokos párlatnak felel meg). E mennyiség fölött, illetve ha a párlatot a magánfőző értékesíteni kívánja, jövedéki adót kell fizetni, valamint három nappal korábban be is kell jelenteni az eljárást a vámhatóságnak. A magánfőző által egy évben előállított párlat mennyisége ekkor sem haladhatja meg a 2 hektoliter tiszta szesz mennyiséget (azaz a 400 liter 50 fokos párlatot, melyből a fentiekben említett mennyiség adómentes).
Egy háztartáson belül akkor is csak 50 liter párlat állítható elő adómentesen, ha abban több magánfőző él, azaz az adómentes mennyiséget a háztartásban élő magánfőzők nem vonhatják össze. Magánfőzést végezni legfeljebb 100 liter űrtartalmú lepárló berendezésben lehet, amit a vámhatóságnak nem kell bejelenteni.
Lepárló berendezést gyártani vagy értékesíteni viszont ezután is csak a vámhatóság engedélyével lehet. A párlatot értékesíteni akkor lehet, ha a magánfőző kistermelőnek minősül, és megfizette a jövedéki adót; az értékesítés palackozva, legfeljebb 2 literes kiszerelésben és zárjeggyel ellátva, a kistermelő saját gazdasága helyén folytatott vendéglátás vagy falusi szálláshely-szolgáltatás keretében történhet, és továbbra sem ajándékozható.
A vámhatóság az ellenőrzései során a jövedéki szabályokban meghatározottak teljesülését vizsgálja, így például a bejelentési kötelezettség teljesítését, vagy a párlat értékesítésére, elidegenítésére vonatkozó szabályok betartását.
Felhívják a figyelmet arra is, hogy a vámhatóság a jövőben is elvégzi az ellenőrzött információkat tartalmazó - például a bérfőzetőkre vagy a magánfőzőkre vonatkozó - közérdekű bejelentések kivizsgálását.
http://www.hirtv.hu/gazdasag/?article_hid=340570
|